Škoda TechWeb
http://skoda.panda.cz/forum/

Rusenie v reproduktoroch
http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.php?f=16&t=2934
Stránka 1 z 1

Autor:  lacik20 [ 23.12.06, 10:22 ]
Předmět příspěvku:  Rusenie v reproduktoroch

Takze, moj problem je nasledovny: V starom aute skoda 130 som mal autoradio pioneer + 2 kanal.zosilovac audison serie SRx + repro GZ.
V repro som pocul rusenie od motora a čo naviac, ako sa pretaca mechanika CD a napatove spicky pri spinani vsetkych rele.
Teraz mam Favorit 135 + to iste audio a rusenie je horšie.
Zle napajanie vylucujem, radio a zosilovac maju spolocne body napajania na baterii + spolocna zem s tienenim signalu.
A este jedna vec, bez toho zosilovaca to ide v pohode.

Dik za vsetky pripomienky k problemu.

Autor:  vopaje [ 23.12.06, 12:33 ]
Předmět příspěvku: 

Laco,čeká tě hodně času,zkoušení a nervů,ale neboj po dlouhém boji toto rušení odstraníš.Chci tě jenom připravit na to,že na odrušení není jeden návod,ale několik faktorů,které musíš poskládat.Začal bych takto-zesilovač odizolovat od kostry,natáhnout napájení přímo odbaterky,jak plus,tak i mínus a použít dostatečně silné vodiče.Kostru můžeš dát klidně o řadu silnější /4mm průřez/.Dále můžeš použít odrušovací LC člen /používá se dost často jen indukční člen,ale ten podle mého-a nejen mého-není dostatečný/.Tyto členy dát těsně k rádiu a zesíku.Dále zkontrolovat všechny spoje,jak plusové,tak mínusové-baterka,altík,pojistkovnice,propoje mezi motorem-kastlí-kostrou a pod.Tímto bych začal,ale ve zkutečnosti je toho ještě moře,co zkontrolovat.
Laco,hodně zdaru a napiš,jak jsi pochodil. čus

Autor:  SM [ 7.1.07, 20:57 ]
Předmět příspěvku: 

No s tím odizolováním od kostry bych teda nesouhlasil! Právě, že bys to měl na kostru připojit a hlavně vystup z rádia vest k zesilovači přes stíněné kábly!
Hodně zdaru!:)

Autor:  Nepér [ 7.1.07, 21:01 ]
Předmět příspěvku: 

No, a ty stíněné kábly bys měl uzemnit jen na jedný straně, jinak máš učebnicovou zemní smyčku.
Problém hledej v signálovém spojení zesilovač-rádio.

Autor:  vopaje [ 8.1.07, 19:22 ]
Předmět příspěvku: 

SM píše:
No s tím odizolováním od kostry bych teda nesouhlasil! Právě, že bys to měl na kostru připojit a hlavně vystup z rádia vest k zesilovači přes stíněné kábly!
Hodně zdaru!:)

Tvůj nesouhlas chápu,ale praxe mluví za vše.Není jednotný návod na odrušení v autě,ale plno faktorů,kde někde pomůže,někde né.Tím odizolováním je míněno to,že celý zesík bude mít stejný bod ukostření.
Věř,nevěř,tomu co dokážou špatné /zaoxidované/ spoje třeba k předním svět./velký odběr/.Taktéž tam byla nedostatečná kostra /přechodák-i když né velký-ale byl/,plno hodin hledání proč to ruší./možností několik-přepínač,kontrolky,zad.světla,no prostě hafo/.
Ale jak podotýká Nepér,vyvarovat se zemní smyčce./proto ten zesík odizolovat/.
Deset aut uděláš bez nějakých problémů a v pohodě a jedenácté tě odrovná na Jihlavský blázinec.Vážně není jednotný návod,důležitý je i to,o jaký zesík se jedná.
Tak Laco,hodně zdaru a čus

Autor:  roman heller [ 8.1.07, 21:06 ]
Předmět příspěvku: 

Tak podobný problém sem měl taky a pomohl odrušovač který sem kupoval jako sedmý který mi to vyřešil ale spíš bych tedy viděl problém jak popisují kluci.Odstranit rušení je jako vyhánět duchy..... :twisted:

Autor:  vopaje [ 8.1.07, 21:33 ]
Předmět příspěvku: 

Romane,to jsi napsal přesně a pravdivě.čus

Autor:  deekay [ 8.1.07, 23:01 ]
Předmět příspěvku: 

mne zas zmizol same od seba: dal som ine napajacie kable.... :roll:
ale nechapem ako je to mozne

Autor:  ventYl [ 27.1.07, 11:17 ]
Předmět příspěvku: 

ma zosilnovac na vstupe zapojeny filtracny kondenzator? zosilnovac je zariadenie s vcelku velkym odberom a navyse vcelku citlive, tak zvykne byt dost citlive na napatove spicky pri spinani rele.

Inac ak mam miesto prijmu v oblasti AM (nie ze by som to pocuval, ale ked netrafim prepinac sterea na radiu, tak mi to prepne z FM na AM, je to hned vedla) take vysoko pisklave pulzne zvuky, ktore zjavne generuje cievka (pri zvysovani otacok to zvysuje frekvenciu), zavadu treba hladat kde? Pri FM to nerobi. Je blbo zavedena antena?

Autor:  Martin [ 27.1.07, 12:25 ]
Předmět příspěvku: 

No to je tím, že při AM se rušení z cívky přičte k užitečnému signálu a změní amplitudu a jelikož amplituda je rozhodující, tak to ruší. Při FM se to taky přičte k užitečnému signálu, ale zvuk je "zakódován" ve frekvenci a tu to nezmění.

Autor:  ventYl [ 27.1.07, 14:46 ]
Předmět příspěvku: 

Martin píše:
No to je tím, že při AM se rušení z cívky přičte k užitečnému signálu a změní amplitudu a jelikož amplituda je rozhodující, tak to ruší. Při FM se to taky přičte k užitečnému signálu, ale zvuk je "zakódován" ve frekvenci a tu to nezmění.


princip AM a FM poznam... u FM je obmedzovac amplitudy, akurat by ma zaujimalo, ako to obmedzit... asi tam vrazim nejaky poriadne velky kondenzator na vstup stavy ( a potom sa mozno budem cudovat, preco mi vybija poistku dvojku :] )...

Autor:  pro-race [ 27.1.07, 15:10 ]
Předmět příspěvku: 

Jako první,bych zkusil výměnu odrušovače.Ale jak tak koukám, máš i zesilovač.Tenhle problém jsem měl taky.Nevím, jakoý má tvůj zesík hodnoty,jestli máš kapacitor a jaký průřezy kabelů používáš k napájení.Ale....
Na kvalitní ozvučení jsou potřeba správný kabely se stíněním, jak napájecí, tak i signálové.
Pak taky musí být správně vedeny.To v praxi znamená, že elektro svazek, co je v autě originál, musí být veden zvlášť od signálního, signální musí jít zvlášť od napájecího atd, atd.Já jsem to řešil tak, že mám natažený zdrojový kabel k napájení zesilovače na levé straně mezi prahem a sedačkama, signální, to je ten , co vede signál z rádia k zesilovači, mám tažený z levé strany tunelu, z pravé strany tunelu vede originál svazek, no a na pravé straně mezi prahem a sedačkama jsou vedeny kabely výstupní, to jsou ty, který jdou od zesilovače k reproduktorům.Dál musíš mít v prostoru u zesilovače (zpravidla to bývá v kufru) kabely tahaný tak, aby byly od sebe co nejdál.Mám to takhle u mě v autě na radu z ACR (Auto Corner Radio-značkový obchod s caraudio) a rušení i vazbení je pryč.Pravdou je, že moje přívodní kabely k zesilovači mají průřez 2x50mm a výstupní 1x50mm, oba zesilovače mají samostatné 2faradové kapacitory a k tomu ještě jeden monoblok pro subwoofer s hodnotou 1250W RMS v můstku.Samostatná DVD mechanika, zvlášť rádio s mp3, a samostatně umístěný grafický ekvalizér..........prostě postupem času jsem do toho navrážel spoustu peněz a nespočet hodin strávených v garáži :roll: .Hodně zdaru při tahání nových svazků. :lol:

Stránka 1 z 1 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/