Korejské vozy | Ploty | Oplocení | Moderní umění | Ofsetový tisk
  
Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 15.11.19, 00:30



Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
 otázka pro elektrikáře 
Autor Zpráva

Registrován: 8.2.07, 22:14
Příspěvky: 445
Bydliště: Rychvald
Příspěvek otázka pro elektrikáře
mám autorádio s výstupem na dvě repro a chtěl bych přidat další dvě dozadu... otázka je jak to zapojit...
autorádio má potenciometr, takže myslím že přinejhorším se napíchnu na ten potenciometr (který by měl být před zesilovačem toho radia) a na něj připojím jiný zesilovač - čtyřkanálový...

ale nejde to udělat nějaký jednodušším způsobem?


6.9.07, 10:53
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Příspěvek Reklama


Uživatelský avatar

Registrován: 24.3.06, 18:10
Příspěvky: 3694
Bydliště: Vysočina
Příspěvek 
Můžeš různě spojovat reproduktory - sériově, paralelně. Jakou zátěž snese to rádio? 4ohm, nebo 2ohm?

_________________
ŠKODA 125L LPG, r.v. 1988 béžová
ŠKODA 125L LPG, r.v. 198? červená


6.9.07, 11:04
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Uživatelský avatar

Registrován: 2.2.06, 22:27
Příspěvky: 7662
Bydliště: Praha východ
Příspěvek 
Má to rádio skutečně výstup jen na dva reproduktory?
Jestliže ano, pak záleží na koncovém stupni, já měl třeba rádio, který mělo sice výstup na 4 repro, ale bylo to zapojeno paralelně, protože na konci byl obvod TDA2005 a ten umí hrát do 2 Ohmů.
Takže směrodatná pro tebe bude minimální impedance, do které umí rádio hrát. Jsou-li to 2 Ohmy, v pohodě můžeš zapojit dva Ohmové reproduktory paralelně.
Jsou-li to 4 Ohmy, musel bys sehnad dva 8 mi Ohmové reproduktory a zapojit je paralelně, ale 8mi Ohmové autoreproduktory se moc nedělají...

_________________
"Šlápněte na to trochu, ať nemusím brzdit!"


6.9.07, 11:10
Profil ICQ
Uživatelský avatar

Registrován: 2.6.07, 09:17
Příspěvky: 458
Bydliště: Valašské Meziříčí
Příspěvek 
Záleží jak to plánuješ mít zapojené....Předpokládám že to rádio ještě nemá výstup pro zes :-)

Jestli chceš mít všechny 4 repra ze zesáku, tak stačí zapojit zesák přímo na výstup z rádia,jen dáš mezi rádio a zesák odpor tak 1,2k(hodnota záleží na výkonu tvého rádia,můžeš pak dát větší nebo menší když se ti bude zdát že to moc řve nebo hraje potichu).

Jestli chceš mít na zesáku jen zadní repro, tak připojíš na výstup z rádia repro přímo, + zesák přes odpory.

Nebo to jde udělat i bez zesáku, připojíš všechny repra paralelně na výstup rádia,ale nesmí mít dohromady menší impedanci než je povolené u rádia,pokud překročíš,nesmíš zesilovat víc než na polovinu,a i tak půjde kvalita zvuku dolů (i když to většina lidí nepozná). Každopádně tohle nedoporučuji :wink:

S tou hodnotou odporu už si nejsem jistý, dlouho sem to nedělal, možná to bylo 10k Embarassed Dýštak mě opravte,nebo to rači až to zapojíš ztlum na minimum,tak aby to hrálo jen trochu,pak se nemůže nic stát...a pak zkuz pomalu zesilovat, uvidíš jestli to řve moc nebo ne :wink:


Je zbytečné kvůli tomu rozebírat rádio :cool:


6.9.07, 11:20
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: 24.3.06, 18:10
Příspěvky: 3694
Bydliště: Vysočina
Příspěvek 
Já bych zase doporučil rádio rozebrat, jinak bude mít zvuk zbytečně zkreslen a bude šumět.

_________________
ŠKODA 125L LPG, r.v. 1988 béžová
ŠKODA 125L LPG, r.v. 198? červená


6.9.07, 11:22
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Uživatelský avatar

Registrován: 2.6.07, 09:17
Příspěvky: 458
Bydliště: Valašské Meziříčí
Příspěvek 
Martin píše:
Já bych zase doporučil rádio rozebrat, jinak bude mít zvuk zbytečně zkreslen a bude šumět.


To máš pravdu, ale záleží na jeho rádiu, pokud nešumí opravdu hodně,tak by to nemělo jít poznat... jestli to není uplny zmetek (to rádio) tak by měl být šum koncového stupně zanedbatelný...


6.9.07, 11:26
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: 2.2.06, 22:27
Příspěvky: 7662
Bydliště: Praha východ
Příspěvek 
Já bych doporučil normální 4kanálový rádio s můstkovým koncem, takže 4x20W. :P

_________________
"Šlápněte na to trochu, ať nemusím brzdit!"


6.9.07, 11:32
Profil ICQ
Uživatelský avatar

Registrován: 2.6.07, 09:17
Příspěvky: 458
Bydliště: Valašské Meziříčí
Příspěvek 
Nepér píše:
Já bych doporučil normální 4kanálový rádio s můstkovým koncem, takže 4x20W. :P


Já bych doporucil 4x výstup pro zes + 4x500W zes...To sou ty moje sny, které by mi stejne k nicemu nebyly :lol:


6.9.07, 11:35
Profil

Registrován: 8.2.07, 22:14
Příspěvky: 445
Bydliště: Rychvald
Příspěvek 
jo to je rádio je DAEWOO AKF-3805V
minimální impedance zátěže tam je udavana 4ohm a má to jen 2x7W takže dva páry repro paralelně to asi neutáhne

jde o to že to rádio dobře hraje, nešumí a naladěná stanice tam hraje což je pro mě nejdůležitější. Mám doma ještě jedno radio na CD s 4x20W ale tam naladím stanici a po první nerovnosti na cestě se to přeladí na úplně jinou (je to takové to radio co dávali v AAA auto zadarmo k autu).

jako zesilovač jsem myslel že bych si udělal něco takového http://michal.slansky.sweb.cz/data/auto ... j/text.pdf

takže kdybych se nechtěl se s tím štvát - s napojováním dovnitř radia, tak stačí na výstup pro repro připojit odpor kterým zase ten signál zeslabím a a na to hodit zesilovač???
jakože sériově?
výstup - odpor - zesak....
takhle? já jsem přemýšlel spíš jestli by na výstupu neměl být dělič...?


6.9.07, 13:46
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Uživatelský avatar

Registrován: 2.2.06, 22:27
Příspěvky: 7662
Bydliště: Praha východ
Příspěvek 
Jestli chceš výkonové výstupy použít, jako vstup do zesilovače, pak dělič. V ideálním případě dvojitý potenciometr, ať se to dá nastavit.
Stavět zesilovač je bejkárna, taky jsem si ho stavěl... Výkon 40W je při 14V napájení trošku nesmysl, leda by to byla nějaká třída H (při potřebě vyššího výkonu se zvyšuje napájecí napětí z kondenzátorů). Můj osobní názor je, že než tady laborovat s nějakým stařičkým autorádiem a zesilovačem, je lepší pořídit normální rádio s můstkovým koncem (píšou na nich 4x50W, realita je 4x20W). Odpadnou tak problémy s rušením a podobně, navíc to bude umět přehrávat CD a půjde regulovat hlasitost přední/zadní. Je třeba rozmyslet, jestli nové rádio nemá menší cenu, než čas strávený nad stavbou zesilovače, s pochybným výsledkem.

_________________
"Šlápněte na to trochu, ať nemusím brzdit!"


6.9.07, 15:02
Profil ICQ
Uživatelský avatar

Registrován: 25.1.07, 22:48
Příspěvky: 6146
Bydliště: Kosice
Příspěvek 
big.jedla píše:
jo to je rádio je DAEWOO AKF-3805V
minimální impedance zátěže tam je udavana 4ohm a má to jen 2x7W takže dva páry repro paralelně to asi neutáhne

jde o to že to rádio dobře hraje, nešumí a naladěná stanice tam hraje což je pro mě nejdůležitější. Mám doma ještě jedno radio na CD s 4x20W ale tam naladím stanici a po první nerovnosti na cestě se to přeladí na úplně jinou (je to takové to radio co dávali v AAA auto zadarmo k autu).

jako zesilovač jsem myslel že bych si udělal něco takového http://michal.slansky.sweb.cz/data/auto ... j/text.pdf

takže kdybych se nechtěl se s tím štvát - s napojováním dovnitř radia, tak stačí na výstup pro repro připojit odpor kterým zase ten signál zeslabím a a na to hodit zesilovač???
jakože sériově?
výstup - odpor - zesak....
takhle? já jsem přemýšlel spíš jestli by na výstupu neměl být dělič...?


ja som mal radio KAMOSONIC ktore malo tiez 2x7W, podarilo sa mi zohnat pomerne lacne reproduktory ARO 3W/8Ohm, tie som napojil paralelne a az na to, ze bol uplne rozladeny pracovny bod koncoveho zosilnovaca, takze to pri vysokom vybudeni chrapcalo, to hralo vcelku obstojne na 4 repro.

_________________
This is Linux land, on silent nights you can hear Windows machines rebooting.
(--)))o-») Skoda Rapid 136 r.v.1989 biely
OOOO Audi 80 2.3E r.v. 1993 - Vopruz durch Technik
OOOO Audi 90 2.3E r.v. 1987 - Made in Western Germany
Skoda 742 Forever Team


6.9.07, 15:14
Profil Zobrazit autorovy stránky

Registrován: 8.2.07, 22:14
Příspěvky: 445
Bydliště: Rychvald
Příspěvek 
spíš se mi zas nechce riskovat :lol:
tatík díky krádežím měl v autě už asi 6 autorádií nejrůznějších značek a z těch pěti funkce RADIO fungovala jen na jednom SONYm... jinak ať to byl baupunkt, hyunadi, polák... na ničem prostě to rádio nehrálo... teď si koupil do nového auta ten hyundai s MP3 a já nevím čím vším a zase to chrchlá

takže raději si s tím trošku pohraju než kupovat další rádio, které mi nebude vyhovovat.. jinak říkám že mám doma ještě to 4x20 od aaa ale to je šmejd radio


6.9.07, 15:21
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Uživatelský avatar

Registrován: 2.9.07, 11:15
Příspěvky: 177
Příspěvek 
ja bych doporučil radši nové radio, pohodovka od sony s kazetou se dá sehnat do 500,- a máš tam 4x výstup a ještě výstup na zesík a sub.

_________________
Škoda 120L, r.v. 87 " Madam "


6.9.07, 15:38
Profil ICQ
rejpal
Uživatelský avatar

Registrován: 26.4.06, 14:18
Příspěvky: 16635
Příspěvek Re: otázka pro elektrikáře
big.jedla píše:
mám autorádio s výstupem na dvě repro a chtěl bych přidat další dvě dozadu... otázka je jak to zapojit...
autorádio má potenciometr, takže myslím že přinejhorším se napíchnu na ten potenciometr (který by měl být před zesilovačem toho radia) a na něj připojím jiný zesilovač - čtyřkanálový...

ale nejde to udělat nějaký jednodušším způsobem?


Pokud ti nejde o maximální výkony, tak je ideální zapojit to sériově. Při impedanci reproduktorů 4 ohm budeš mít sice výslednou impedanci jedné strany 8 ohmů, takže budeš mít "jen" poloviční výkon, ale poloviční proudy, proto by měl být zvuk lepší. Pokud máš přední a zadní repráky jiné, tak toto řešení není ideální, protože se navzájem budou ovlivňovat. Nemyslím si, že bys to nějak za jízdy poznal, ale pokud máš hudební sluch, mohlo by ti to vadit. V takovém případě je lepší repráky 8 ohmů zapojit paralelně s výsledkem 4 ohmy, sice se taky ovlivňují, ale méně v závislosti na tvrdosti koncového stupně zesilovače. Pokud chceš na každý reprák zvlášť zesilovač, určitě je lepší napojit to přímo do rádia v místě cesty signálu k zesilovači, zapojení přídavného zesilovače na koncový výstup zesilovače autorádia přes dělič nedoporučuju, pokud by se ti podařilo nic neodpálit, měl bys šum a brum.


6.9.07, 15:44
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Uživatelský avatar

Registrován: 2.6.07, 09:17
Příspěvky: 458
Bydliště: Valašské Meziříčí
Příspěvek 
Pokud nemáš nějaké zkušenosti, bude pro tebe dost těžké zapojit hotový zesák bez onoho brumu, takže bych moc nedoporučoval jeho stavbu...Myslel jsem že máš už nějaký k dispozici, ale teď spíš doporučuju pořídit nějaké to rádio s 4x výstupem pro repro...jinak pokud nechceš ony velké výkony(za jízdy je stejne nijak zvlášt neužiješ), je zesilovač zbytečný. A nebral bych to jako velký risk,když máš starší rádio se sundávacím panelem tak se to moc nekrade ne? (fakt nevím, ptám se) Jinak já jsem dělal jako maturitní práci autozesilovač 4x150W, sice se docela povedl,hraje čistě,ale taky to nebylo napoprvé... Každopádně ohledně toho co plánuješ provést, je samozřejmě nejlepší přímo nezesílený signál z rádia, otázka je jak moc se vyplatí do toho špárat? Když to dáš na vstup přes odpor nebo dělič tak se může projevit minimální šum,ale určitě ne brum,ten by tam byl i tak když už by tam byl...


6.9.07, 19:52
Profil
Příspěvek Reklama


Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Český překlad – phpBB.cz